Odbiór osobisty | 0,00 PLN |
Kurier DPD | 17,00 PLN |
Kurier DPD (pobranie) | 17,00 + 4,00 PLN |
Kurier InPost | 16,00 PLN |
Kurier InPost (pobranie) | 16,00 + 4,00 PLN |
Paczkmat InPost | 14,00 PLN |
Transport sprzedawcy | 20,00 PLN |
Opis Produktu
BORMAX to płynny nawóz dolistny zawierający 150 g boru (B) w 1 litrze w formie boroetanoloaminy.
Bor (B) dostarczany w nawozie BORMAX jest szybciej wchłaniany, przemieszczany i przyswajany przez rośliny niż bor dostarczany roślinom w innych formach.
BORMAX zakwalifikowany jest do stosowania w rolnictwie ekologicznym pod numerem NE/104/2008.
Składniki | g/l | % (m/m) |
Bor (B) | 150 | 11,0 |
BORMAX stosowany profilaktycznie w uprawach roślin o wysokich wymaganiach w stosunku do boru (rośliny kapustowate, buraki, ziemniak, drzewa i krzewy owocowe, truskawka, warzywa korzeniowe) &ndash jest najefektywniejszym źródłem boru. Jest też niezbędny w przypadku występowania warunków glebowych ograniczających dostępność tego składnika dla roślin (wysokie lub niskie pH, niedobór wody w glebie, niska zawartość substancji organicznej, kategoria agronomiczna: gleby bardzo lekkie i lekkie).
Stosowany w terminach i dawkach zalecanych w programach nawożenia poszczególnych gatunków, skutecznie zapobiega powstawaniu niedoboru boru w roślinach.
BORMAX stosowany interwencyjnie skutecznie likwiduje niedobór boru oraz ogranicza negatywne skutki wystąpienia takiego okresowego niedoboru. Dokarmianie interwencyjne jest konieczne w przypadku gdy wystąpią wizualne objawy niedoboru boru na roślinach lub gdy wyniki analizy materiału roślinnego wskazują na zbyt niską zawartość boru (ukryte niedobory).
Bor (B) dostarczany w nawozie BORMAX korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu, m.in. na:
Stosowanie
BORMAX stosować nalistnie w formie roztworu wodnego. Może być stosowany łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania. Wyniki testów znajdują się w zakładce Tabela mieszania agrochemikaliów INTERMAG.
Zabiegi dolistne &ndash Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.
Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.
PSZENICA ozima i jara | ||
Na stanowiskach z dużym deficytem boru lub w przypadku odmian zbóż wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na bor &ndash stosować BORMAX w fazach od krzewienia do kłoszenia. ◇ krzewienie (BBCH 22&ndash 29) ◇ wzrost źdźbła (BBCH 30&ndash 39) | 0,2&ndash 0,5 l/ha | |
PSZENŻYTO ozime i jare | ||
Na stanowiskach z dużym deficytem boru lub w przypadku odmian zbóż wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na bor &ndash stosować BORMAX w fazach od krzewienia do kłoszenia. ◇ krzewienie (BBCH 22&ndash 29) ◇ wzrost źdźbła (BBCH 30&ndash 39) | 0,2&ndash 0,5 l/ha | |
JĘCZMIEŃ (PASZOWY i BROWARNY) ozimy i jary | ||
◇ początek wzrostu źdźbła (BBCH 30&ndash 32) | 0,2&ndash 0,5 l/ha | |
◇ faza liścia flagowego &ndash do początku ukazywania się ości kłosa (BBCH 39&ndash 49) | 0,2&ndash 0,5 l/ha | |
ŻYTO ozime i jare | ||
Na stanowiskach z dużym deficytem boru lub w przypadku odmian zbóż wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na bor &ndash stosować BORMAX w fazach od krzewienia do kłoszenia. ◇ początek wzrostu źdźbła (BBCH 30&ndash 32) ◇ faza liścia flagowego &ndash do początku kłoszenia (BBCH 39&ndash 51) | 0,2&ndash 0,5 l/ha | |
OWIES | ||
Na stanowiskach z dużym deficytem boru lub w przypadku odmian zbóż wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na bor &ndash stosować BORMAX w fazach od krzewienia do kłoszenia. ◇ krzewienie (BBCH 22&ndash 29) ◇ wzrost źdźbła &ndash do fazy liścia flagowego (BBCH 30&ndash 39) | 0,2&ndash 0,5 l/ha | |
RZEPAK ozimy | ||
Jesień: | 0,2&ndash 1,5 l/ha | |
Wiosna | 0,2&ndash 1,5 l/ha | |
◆ rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) &ndash początek kwitnienia (BBCH 50&ndash 61) | 0,2&ndash 1,5 l/ha | |
RZEPAK jary | ||
◆ rozwój liści &ndash do początku wzrostu pędu głównego (BBCH 14&ndash 31) W przypadku konieczności wykonania zabiegów ochrony fungicydowej i zwalczania szkodników, zastosować BORMAX do każdego zabiegu w dawce 0,2&ndash 0,5 l/ha. | 0,2&ndash 1,5 l/ha | |
◆ rozwój pąków kwiatowych &ndash do początku kwitnienia (BBCH 50&ndash 61) W przypadku konieczności wykonania zabiegów zwalczania szkodników w okresie pąkowania (słodyszek rzepakowy), zastosować BORMAX TURBO do każdego zabiegu w dawce 0,2&ndash 0,3 l/ha | 0,2&ndash 1,5 l/ha | |
SŁONECZNIK | ||
◇ faza 4.&ndash 6. liścia (BBCH 14&ndash 16) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek wzrostu pędu (BBCH 30&ndash 33) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
LEN | ||
◇ faza 2.&ndash 4. liścia (BBCH 12&ndash 14) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ wzrost pędu głównego &ndash pęd osiągnął 50% długości typowej dla odmiany (BBCH 30&ndash 35) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
KUKURYDZA | ||
◆ faza 2.&ndash 6. liścia (BBCH 12&ndash 16) optymalny termin zabiegu to 4 liście | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ faza 7.&ndash 8. liścia &ndash liścia (BBCH 17&ndash 18) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ rozwój źdźbła &ndash do początku rozwoju wiechy (BBCH 31&ndash 51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
BURAK CUKROWY | ||
◆ faza 4&ndash 6 liści (BBCH 14&ndash 16) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ faza 8 liści &ndash do początku zakrywania międzyrzędzi (BBCH 18&ndash 31) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ liście zakrywają 20&ndash 50% powierzchni gleby (BBCH 32&ndash 35) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ na plantacjach z ostrymi objawami deficytu boru zalecane dodatkowe 3&ndash 4 zabiegi co 7 dni | 1&ndash 1,5 l/ha | |
ZIEMNIAK | ||
◆ początek zakrywania międzyrzędzi &ndash 80% zakrycia powierzchni gleby(BBCH 31&ndash 38) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ bulwy osiągają 20&ndash 30% typowej masy (BBCH 42&ndash 43) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ bulwy osiągają 40&ndash 60% typowej masy (BBCH 44&ndash 46) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ bulwy osiągają 70% typowej masy &ndash bulwy osiągają końcową masę (BBCH 47&ndash 48) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
SOJA | ||
◇ rozwój liści trójlistkowych na 2.&ndash 5. węźle (BBCH 12&ndash 15) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek rozwoju kwiatostanów &ndash pierwsze pąki kwiatowe powiększone (BBCH 51&ndash 55) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
MAK | ||
◇ faza 4.&ndash 6. liścia właściwego (BBCH 14&ndash 16) | 0,5&ndash 1,2 l/ha | |
◆ wzrost pędu &ndash widoczny pąk kwiatowy (BBCH 30&ndash 52) | 0,5&ndash 1,2 l/ha | |
JABŁOŃ | ||
◆ zielony pąk (BBCH 55&ndash 56) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek kwitnienia (BBCH 60&ndash 63) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ rozwój owoców (BBCH 71&ndash 75) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ jesienią w celu zwiększenia zimotrwałości i zmagazynowania boru w częściach zdrewniałych (do wykorzystania wczesną wiosną): 2 zabiegi począwszy od 1. tygodnia po zbiorach, co 10&ndash 14 dni | 1&ndash 1,5 l/ha | |
GRUSZA | ||
◆ zielony pąk (BBCH 55&ndash 56) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek kwitnienia (BBCH 60&ndash 63) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ rozwój owoców (BBCH 71&ndash 75) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ jesienią w celu zwiększenia zimotrwałości i zmagazynowania boru w częściach zdrewniałych (do wykorzystania wczesną wiosną): 2 zabiegi począwszy od 1. tygodnia po zbiorach, co 10&ndash 14 dni | 1&ndash 1,5 l/ha | |
CZEREŚNIA | ||
◆ biały pąk (BBCH 57&ndash 59) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek kwitnienia (BBCH 60&ndash 64) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ koniec kwitnienia (BBCH 67&ndash 69) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ jesienią w celu zwiększenia zimotrwałości i zmagazynowania boru w częściach zdrewniałych (do wykorzystania wczesną wiosną): dwa zabiegi przed naturalnym opadnięciem liści, co 10&ndash 14 dni (BBCH 91&ndash 93) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
WIŚNIA | ||
◆ biały pąk (BBCH 57&ndash 59) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek kwitnienia (BBCH 60&ndash 64) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ koniec kwitnienia (BBCH 67&ndash 69) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ jesienią w celu zwiększenia zimotrwałości i zmagazynowania boru w częściach zdrewniałych (do wykorzystania wczesną wiosną): dwa zabiegi przed naturalnym opadnięciem liści, co 10&ndash 14 dni (BBCH 91&ndash 93) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
ŚLIWA | ||
◆ biały pąk (BBCH 57&ndash 59) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek kwitnienia (BBCH 60&ndash 64) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ koniec kwitnienia (BBCH 67&ndash 69) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ jesienią w celu zwiększenia zimotrwałości i zmagazynowania boru w częściach zdrewniałych (do wykorzystania wczesną wiosną): dwa zabiegi przed naturalnym opadnięciem liści, co 10&ndash 14 dni (BBCH 91&ndash 93) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
BRZOSKWINIA | ||
◆ biały pąk (BBCH 57&ndash 59) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek kwitnienia (BBCH 60&ndash 64) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ koniec kwitnienia (BBCH 67&ndash 69) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ jesienią w celu zwiększenia zimotrwałości i zmagazynowania boru w częściach zdrewniałych (do wykorzystania wczesną wiosną): dwa zabiegi przed naturalnym opadnięciem liści, co 10&ndash 14 dni (BBCH 91&ndash 93) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
MORELA | ||
◆ biały pąk (BBCH 57&ndash 59) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek kwitnienia (BBCH 60&ndash 64) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ koniec kwitnienia (BBCH 67&ndash 69) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ jesienią w celu zwiększenia zimotrwałości i zmagazynowania boru w częściach zdrewniałych (do wykorzystania wczesną wiosną): dwa zabiegi przed naturalnym opadnięciem liści, co 10&ndash 14 dni (BBCH 91&ndash 93) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
AGREST | ||
◇ po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju pąków i liści | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ w okresie rozwoju owoców | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ jesienią w celu zwiększenia zimotrwałości i zmagazynowania boru w częściach zdrewniałych (do wykorzystania wczesną wiosną): zabieg wykonać przed naturalnym opadnięciem liści | 1&ndash 1,5 l/ha | |
MALINA owocująca na pędach jednorocznych | ||
◇ pędy osiągają długość 10&ndash 60% długości końcowej (BBCH 31&ndash 36) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ rozwój kwiatostanu (BBCH 51&ndash 54) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek kwitnienia (BBCH 60&ndash 63) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ rozwój owoców (BBCH 71&ndash 76) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ jesienią w celu zwiększenia zimotrwałości i zmagazynowania boru do wykorzystania wczesną wiosną: zabieg wykonać przed naturalnym opadnięciem liści (BBCH 93&ndash 95) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
MALINA owocująca na pędach dwuletnich | ||
◆ rozwój kwiatostanu (BBCH 51&ndash 54) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek kwitnienia (BBCH 60&ndash 63) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ rozwój owoców (BBCH 71&ndash 76) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ jesienią w celu zwiększenia zimotrwałości i zmagazynowania boru (do wykorzystania wczesną wiosną): dwa zabiegi co 10&ndash 14 dni wykonać przed naturalnym opadnięciem liści (BBCH 91&ndash 95) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
PORZECZKA | ||
◆ rozwój kwiatostanu (BBCH 51&ndash 54) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek kwitnienia (BBCH 60&ndash 63) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ rozwój owoców (BBCH 71&ndash 76) | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◇ jesienią w celu zwiększenia zimotrwałości i zmagazynowania boru do wykorzystania wczesną wiosną: | 1&ndash 1,5 l/ha | |
BORÓ WKA AMERYKAŃSKA &ndash plantacja bez fertygacji &ndash plantacje owocujące | ||
◆ rozwój pąków | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ rozwój kwiatostanów do początku kwitnienia | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ po zbiorach owoców | 1&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek przebarwiania się liści, 1&ndash 2 zabiegi co 10&ndash 14 dni | 1&ndash 1,5 l/ha | |
WINOROŚL | ||
◇ początek rozwoju liści (BBCH 11&ndash 13) | 0,5&ndash 1,5 l/ha |
|
◆ początek rozwoju kwiatostanów &ndash do fazy pogrubiania się kwiatostanów (BBCH 53&ndash 55) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ koniec kwitnienia (BBCH 67&ndash 69) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ po zbiorach: dopóki liście są aktywne, a wegetacja krzewów nie jest zakończona | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
TRUSKAWKA &ndash plantacje bez fertygacji &ndash Odmiany owocujące latem, plantacje jeszcze nieowocujące &ndash założone jesienią | ||
◆ Jesień w roku sadzenia &ndash przed spoczynkiem zimowym | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ Lato &ndash dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ Jesień w pierwszym roku po posadzeniu &ndash początek przebarwiania się liści | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
TRUSKAWKA &ndash plantacje bez fertygacji &ndash Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące Liczba zabiegów: 5&ndash 6. Proponowane terminy stosowania (◆ terminy optymalne, ◇ terminy opcjonalne/uzupełniające): | ||
◆ biały pąk (BBCH 58&ndash 59) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek kwitnienia (BBCH 60&ndash 61) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ koniec kwitnienia (BBCH 67) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ początek rozwoju owoców (BBCH 71&ndash 73) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ po zbiorach | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek przebarwiania się liści | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
TRUSKAWKA &ndash plantacje fertygowane &ndash Odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych &ndash Uprawa w gruncie | ||
◇ po adaptacji roślin do warunków polowych &ndash rozwinięty 5.&ndash 8. liść | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ PÓ ŹNE LATO w roku sadzenia &ndash dalszy rozwój liści i zawiązywanie pąków na przyszły sezon | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ JESIEŃ w roku sadzenia &ndash początek przebarwiania się liści | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek rozwoju kwiatostanów | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek kwitnienia | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ po zbiorach owoców | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ JESIEŃ w pierwszym roku po posadzenia &ndash początek przebarwiania się liści | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
TRUSKAWKA &ndash plantacje fertygowane &ndash Odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo &ndash Uprawa w gruncie | ||
◇ po przyjęciu się sadzonek: rozwinięty 2.&ndash 3. liść | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ rozwój liści i kwiatostanów | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek kwitnienia | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ po zbiorach | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek przebarwiania się liści | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
TRUSKAWKA &ndash plantacje fertygowane &ndash Odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo. Uprawy w gruncie lub podłożach. Liczba zabiegów: 5&ndash 8. | ||
◇ po przyjęciu się sadzonek: rozwinięty 2.&ndash 3. liść | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ rozwój liści | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ dalszy rozwój liści i początek rozwoju pierwszych kwiatostanów | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek kwitnienia | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ zawiązywanie kolejnych owoców / rozwój i dojrzewanie kolejnych owoców / kolejne zbiory owoców: 2&ndash 4 zabiegi co 14&ndash 21 dni | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
POMIDOR | ||
◆ rozwinięty 8. liść właściwy na pędzie głównym &ndash 9 i więcej liści na pędzie głównym (BBCH 18&ndash 19) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ widoczny 1.&ndash 3. kwiatostan ( BBCH 51&ndash 53) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek kwitnienia: otwarte pierwsze kwiaty w 1.&ndash 3. kwiatostanie (BBCH 61&ndash 63) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ widoczny 4.&ndash 6. kwiatostan (BBCH 54&ndash 56) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
PAPRYKA | ||
◆ rozwinięty 3.&ndash 8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13&ndash 18) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ widoczny 1.&ndash 3. pąk kwiatowy ( BBCH 51&ndash 53) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych &ndash początek kwitnienia (BBCH 59&ndash 61) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ rozwój owoców (BBCH 71&ndash 76) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
OBERŻYNA | ||
◆ rozwinięty 3.&ndash 8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13&ndash 18) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ widoczny 1.&ndash 3. pąk kwiatowy ( BBCH 51&ndash 53) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych &ndash początek kwitnienia (BBCH 59&ndash 61) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ rozwój owoców (BBCH 71&ndash 76) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
OGÓ REK | ||
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21&ndash 29) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.&ndash 2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51&ndash 52) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ pierwszy owoc na pędzie głównym osiągnął typowy kształt i wielkość (BBCH 71) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
DYNIA | ||
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21&ndash 29) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.&ndash 2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51&ndash 52) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ pierwszy owoc na pędzie głównym osiągnął typowy kształt i wielkość (BBCH 71) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
KABACZEK | ||
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21&ndash 29) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21&ndash 29) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21&ndash 29) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
WARZYWA CEBULOWE | ||
◇ rozwój liści (BBCH 14&ndash 19) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41&ndash 43) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
BROKUŁ | ||
◆ za 5.&ndash 7. liścia (BBCH 15&ndash 17) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ widoczny 3.&ndash 8. pęd boczny (BBCH 23&ndash 28) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ początek rozwoju róży &ndash róża osiąga 50% typowej wielkości (BBCH 41&ndash 45) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
KALAFIOR | ||
◆ faza 5.&ndash 6. liścia (BBCH 15&ndash 16) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ początek rozwoju róży &ndash róża osiąga 20% typowej wielkości (BBCH 41&ndash 42) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ róża osiąga 40&ndash 50% typowej wielkości (BBCH 44&ndash 45) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA | ||
◆ faza 5.&ndash 6. liścia (BBCH 15&ndash 16) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ faza 7. liścia &ndash faza 9 lub więcej liści (BBCH 17&ndash 19) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ zaczynają tworzyć się główki (BBCH 41) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ główka osiąga 40&ndash 50% typowej wielkości (BBCH 44&ndash 45) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA | ||
◆ faza 5.&ndash 6. liścia (BBCH 15&ndash 16) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ faza 7. liścia &ndash faza 9 lub więcej liści (BBCH 17&ndash 19) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ zaczynają tworzyć się główki (BBCH 41) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ główka osiąga 40&ndash 50% typowej wielkości (BBCH 44&ndash 45) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
KAPUSTA WŁOSKA | ||
◆ faza 5.&ndash 6. liścia (BBCH 15&ndash 16) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ faza 7. liścia &ndash faza 9 lub więcej liści (BBCH 17&ndash 19) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ zaczynają tworzyć się główki (BBCH 41) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ główka osiąga 40&ndash 50% typowej wielkości (BBCH 44&ndash 45) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
KAPUSTA PEKIŃSKA | ||
◆ faza 3.&ndash 5. liścia (BBCH 13&ndash 15) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ faza 7. liścia &ndash faza 9 lub więcej liści (BBCH 17&ndash 19) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ zaczynają tworzyć się główki (BBCH 41) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
KAPUSTA BRUKSELSKA | ||
◆ faza 5.&ndash 6. liścia (BBCH 15&ndash 16) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ główny pęd osiąga 30&ndash 70% wysokości typowej dla odmiany (BBCH 33&ndash 37) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ początek rozwoju pąków bocznych &ndash 50% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 41&ndash 45) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
KALAREPA | ||
◇ faza 5. liścia &ndash faza 9 lub więcej liści (BBCH 15&ndash 19) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ zaczyna się tworzyć zgrubienie (BBCH 41) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
RZODKIEWKA | ||
◇ faza 5. liścia &ndash faza 9 lub więcej liści (BBCH 15&ndash 19) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ zaczyna się tworzyć zgrubienie (BBCH 41) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
JARMUŻ | ||
◆ faza 5.&ndash 7. liścia (BBCH 15&ndash 17) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ główny pęd osiągnął 30&ndash 50% ostatecznej długości typowej dla odmiany (BBCH 33&ndash 35) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
MARCHEW | ||
◆ faza 4.&ndash 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14&ndash 15/41) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ korzeń osiąga 30&ndash 40% typowej średnicy (BBCH 43&ndash 44) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ korzeń osiąga 50&ndash 80% typowej średnicy (BBCH 45&ndash 48) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
PIETRUSZKA | ||
◆ faza 4.&ndash 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14&ndash 15/41) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ korzeń osiąga 30&ndash 40% typowej średnicy (BBCH 43&ndash 44) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ korzeń osiąga 50&ndash 80% typowej średnicy (BBCH 45&ndash 48) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
PASTERNAK | ||
◆ faza 4.&ndash 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14&ndash 15/41) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ korzeń osiąga 30&ndash 40% typowej średnicy (BBCH 43&ndash 44) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ korzeń osiąga 50&ndash 80% typowej średnicy (BBCH 45&ndash 48) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
SELER | ||
Rozsada: | podlewanie | |
Uprawa w gruncie ◆ faza 7.&ndash 8. liścia (BBCH 17&ndash 18) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
BURAK ĆWIKŁOWY | ||
◆ faza 2&ndash 4 liści właściwych /1&ndash 2 pary liści (BBCH 12&ndash 14) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◇ korzeń osiąga 30&ndash 40% typowej średnicy (BBCH 43&ndash 44) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ korzeń osiąga 40&ndash 70% typowej średnicy (BBCH 44&ndash 47) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
GROCH | ||
◆ rozwój liści i pędów (BBCH 15&ndash 39) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ widoczny zaczątek 1. pąka kwiatowego na zewnątrz liści &ndash widoczne pierwsze pojedyncze pąki kwiatowe na zewnątrz liści nadal zamknięte (BBCH 51&ndash 55) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
FASOLA | ||
◆ rozwój pędów bocznych (BBCH 21&ndash 29) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
◆ widoczne pierwsze pąki kwiatowe &ndash pierwsze pąki kwiatowe wydłużają się (BBCH 51&ndash 55) | 0,5&ndash 1,5 l/ha | |
ROZSADA WARZYW | ||
◆ rozwinięty 1. liść &ndash faza 3. liścia (BBCH 11&ndash 13) | opryskiwanie | |
UPRAWY MAŁOOBSZAROWE | ||
◆ po ruszeniu wegetacji, od wczesnych faz rozwojowych co 7&ndash 28 dni | opryskiwanie | |
UPRAWY HOBBYSTYCZNE | ||
◆ po ruszeniu wegetacji, od wczesnych faz rozwojowych co 7&ndash 28 dni | opryskiwanie |